De 29-jarige Omar Mateen, die zondag in Orlando vijftig mensen doodschoot, werkte bij beveiligingsbedrijf G4S en droeg voor zijn werk een wapen.

Dat maakte het bedrijf zondag (lokale tijd) bekend.

G4S is een internationaal opererend Brits beveiligingsbedrijf, dat in Nederland bijvoorbeeld cashtransport verzorgt.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder van G4S was Mateen een gewapende beveiliger, die sinds september 2007 voor het bedrijf werkzaam was. Een herhaalde screening in 2013 leverde geen bijzonderheden op. G4S wist dat Mateen in 2013 door de FBI was ondervraagd, maar ook dat het onderzoek daarna gesloten was.

Het bedrijf wist naar eigen zeggen niets van vermeende terroristische banden van Mateen, die werkte als beveiliger bij een gated community in Florida.

Het bedrijf probeert te achterhalen of de wapens die bij de aanval gebruikt zijn, van G4S afkomstig zijn. ,,Veel daarvan is afhankelijk van wat de politie openbaar maakt'', liet de woordvoerder weten.

In een verklaring meldt de directeur van de Noord-Amerikaanse afdeling van G4S, John Kenning, dat ze meewerken met het onderzoek van de FBI, die al twee keer eerder onderzoek naar Mateen verrichtte. Kenning zegt ,,geschokt'' en ,,verdrietig'' te zijn over de gebeurtenissen in Orlando.

Omar Mateen op radar bij FBI

Uit staatsdossiers blijkt dat Mateen de juiste papieren bezat om te werken als beveiligingsbeambte in Florida. Zijn ex-vrouw, die na een kort huwelijk van hem scheidde, zei dat Mateen politieagent wilde worden. De dader is in Amerika geboren uit Afghaanse ouders.

De FBI had Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar.

De FBI liet weten de schutter ooit te hebben ondervraagd omdat die met collega's had gesproken over mogelijke terroristische banden. De FBI sloot het onderzoek omdat de ondervraging verder niets opleverde. Er is tot nu toe geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat.

Islamitische Staat claimde de schietpartij via zijn persagentschap Amaq. Maar er was geen directe bevestiging van deze claim.

Dodelijkste schietpartij ooit in VS

De schietpartij in een homoclub in het Amerikaanse Orlando heeft zeker vijftig mensen het leven gekost, zo maakte burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag op een persconferentie bekend. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit.

Zeker 53 mensen liggen in ziekenhuizen. Extra chirurgen zijn opgeroepen om operaties uit te voeren. Diverse gewonden verkeren in kritieke toestand. Volgens de FBI heet de schutter Omar S. Mateen, een in de VS geboren man van in de twintig, uit de plaats Port St. Lucie. Niets wijst erop dat de schutter handlangers had.

De schutter bestormde de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en pistool. Er volgde een schotenwisseling met een agent in burger, die naast zijn werk voor de politie als beveiliger in de club werkte. Na de eerste schietpartij nam de dader een aantal mensen in gijzeling. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in. Een van de agenten werd daarbij getroffen, maar zijn helm redde zijn leven. De dader, Omar Mateen, werd doodgeschoten.

Hekel aan vrouwen, zwarten en homo's

De man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van onder meer zijn ex-vrouw en oud-collega's.

Sitora Yusufiy trouwde in 2009 met met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. Om het minste of geringste werd hij boos en zijn vrouw was dan degene die het moest ontgelden. ,,Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht'', zei Yusufiy.

Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als ,,emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair''. Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered; in 2011 scheidde ze officieel van Mateen.

Mateen werkte bij beveiligingsbedrijf G4S. Een oud-collega herinnert zich hem als een racist met een kort lontje. ,,Hij was eng, op een zorgelijke manier'', zei Daniel Gilroy tegen nieuwszender NBC. ,,En het was niet af en toe. Het was constant. Hij had zijn woede niet onder controle. Het waren altijd vrouwen, ras of religie die hem deden ontploffen. Hij mocht zwarte mensen absoluut niet. Dat kwam een of twee keer ter sprake, maar het waren vooral vrouwen. Hij mocht vrouwen absoluut niet. Hij was wel seksueel aangetrokken tot vrouwen, maar hij respecteerde ze niet.''

Samuel King, die Mateen kende van school, denkt dat Mateens homohaat zich pas ergens in de afgelopen jaren ontwikkelde. King kende Mateen tot 2009 en zag hem geregeld in het winkelcentrum waar ze allebei werkten. ,,Wat mij schokt is dat het merendeel van het personeel waar ik werkte homo was. Hij was toentertijd niet antihomo. Hij gedroeg zich helemaal niet hatelijk tegenover ons.''

Obama: daad van terreur

Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama ,,een daad van terreur en van haat''. ,,We weten genoeg om dat te kunnen zeggen'', zei Obama zondag in een toespraak op het Witte Huis.

De zichtbaar aangedane president sprak voor de slachtoffers en nabestaanden zijn diepste medeleven uit. Hij heeft opdracht gegeven de vlaggen op het Witte Huis en op alle openbare gebouwen halfstok te zetten.

Het was de twintigste verklaring van Obama tijdens zijn ambtstermijn over 'schietpartijen' in Amerika. Hij ging verder niet op vragen in.

De FBI onderzoekt in alle richtingen, maar er zijn nog te weinig aanknopingspunten om iets definitiefs te zeggen, aldus de president.

"De gemeenschap van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders heeft miljoenen medestanders, en ik ben daar één van." Zo stak de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de getroffenen een hart onder de riem na de massale schietpartij in een homobar in Orlando, die vijftig mensen het leven kostte,

De schietpartij laat zien ,,dat we wapens weg moeten houden van terroristen en andere gewelddadige criminelen", aldus Clinton. ,,We moeten ons land nu dubbel beschermen tegen dreigingen van eigen bodem en van buitenaf."

Trump: ik had gelijk over radicaal islamitisch terrorisme

,Ik had gelijk als het gaat om radicaal islamitisch terrorisme. Maar daar hoef ik geen felicitaties voor, ik wil hard optreden en waakzaamheid". Met deze woorden reageerde de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de aanslag.

,,Als president Obama nu de woorden radicaal islamitisch terrorisme niet in de mond neemt, moet hij direct oneervol aftreden", aldus Trump. Hij vraagt zich af: ,,Wanneer gaat dit stoppen?"

Volgens de vader van de dader heeft de aanslag niets te maken met religie, maar alles met afkeer van homo's. Hij zegt dat zijn zoon radicaliseerde toen hij een paar maanden geleden twee mannen in Miami met elkaar zag zoenen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl